Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Ομελέτα τριμμένης πατάτας


Ομελέτα πατάτας



Τι θα χρειαστείτε:
2 μέτριες/μεγάλες πατάτες
1 μικρό ξερό κρεμμύδι (προαιρετικά)
1 αβγό

1 κουταλάκι αλάτι
Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουταλιά + 1 κουταλάκι ελαιόλαδο
Για γαρνίρισμα: Ντομάτα και ψιλοκομμένο άνηθο.
Τι θα κάνετε: Καθαρίζετε τις πατάτες, τις τρίβετε στον χοντρό τρίφτη και τις βάζετε τριμμένες σε ένα μπολ με νερό. Στραγγίζετε σε σουρωτήρι και ξεπλένετε να φύγει το πολύ άμυλο. Τυλίγετε με άσπρο χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει την υγρασία και το πολύ νερό. Προσθέτετε το αλάτι για να τραβήξει ακόμα περισσότερη υγρασία και να δώσει γεύση. Αν θέλετε, τρίβετε, σουρώνετε, στεγνώνετε και προσθέτετε στο μίγμα και ένα ξερό κρεμμύδι. Ανάβετε το μάτι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βάζετε πάνω ένα αντικολλητικό τηγάνι με 1 κουταλιά ελαιόλαδο. Χτυπάτε το αβγό σε ένα μπολ μαζί με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ρίχνετε το αβγό μέσα στο μίγμα της πατάτας και ανακατεύετε. Όταν το λάδι έχει ζεσταθεί (πρωτού όμως κάψει) ρίχνετε μέσα το μίγμα της πατάτας με το αβγό. Το λάδι είναι έτοιμο όταν ρίξετε μέσα ένα μικρό κομματάκι πατάτα και "τσιρτσιρίσει". Με μία ξύλινη σπάτουλα απλώνετε το μίγμα σε όλο το τηγάνι ώστε να δημιουργηθεί μία στρογγυλή πίτα/ομελέτα στο μέγεθος του τηγανιού.  Αφήνετε να μαγειρευτεί 4 με 5 λεπτά από την μία πλευρά. Ρίχνετε από την πάνω μεριά 1 κουταλάκι ελαιόλαδο (σταγόνα σταγόνα για να απλωθεί παντού) και γυρνάτε την ομελέτα από την άλλη. Περιμένετε άλλα 4 λεπτά και η ομελέτα είναι έτοιμη. Σβήνετε το μάτι και αν θέλετε απλώνετε πάνω μερικές λεπτές ροδέλες ντομάτα. Μεταφέρετε σε μεγάλο πιάτο και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο άνηθο. Περιμένετε λίγο να κρυώσει και δοκιμάζετε!
Συνταγή: Ευτύχης Μπλέτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου